Een airco buitenunit is een essentiële component van een koelsysteem, vooral voor split airco’s. Er zijn echter ook airco’s zonder buitenunit, zoals mobiele airco’s. Een split airco bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. De buitenunit trekt warme binnenlucht aan en onttrekt de warmte via een warmtewisselaar met koelvloeistof. De afgekoelde lucht wordt vervolgens via de binnenunit weer de woning ingeblazen. Het is belangrijk om de buitenunit in de schaduw te plaatsen voor optimale prestaties. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de geluidsnorm en eventuele vergunningvereisten voor het plaatsen van een buitenunit. Er zijn ook opties zoals een multi split airco voor het koelen van meerdere ruimtes en een airco ombouw om de buitenunit te verbergen en het geluid te dempen.

Airco Buitenunit

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Een airco buitenunit is essentieel voor een goed functionerend koelsysteem.
 • Er zijn ook airco’s zonder buitenunit, zoals mobiele airco’s.
 • Een split airco bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits.
 • Plaats de buitenunit bij voorkeur in de schaduw voor optimale prestaties.
 • Houd rekening met geluidsnormen en vergunningvereisten bij het plaatsen van een buitenunit.
 • Een multi split airco kan meerdere ruimtes koelen.
 • Een airco ombouw kan de buitenunit verbergen en het geluid dempen.

Soorten airco’s zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit is een alternatieve optie voor het koelen van uw woning. Er zijn verschillende soorten airco’s zonder buitenunit beschikbaar, waaronder wandmodellen en mobiele airco’s. Een mobiele airco is een handige keuze, omdat deze eenvoudig verplaatsbaar is en frisse lucht kan bieden op verschillende plekken in huis.

Met een mobiele airco kunt u snel en gemakkelijk een koele omgeving creëren in een specifieke ruimte. Deze airco’s hebben een flexibel afvoersysteem voor de warme lucht, waardoor er geen permanente installatie nodig is. U kunt de mobiele airco eenvoudig verplaatsen naar de gewenste locatie en genieten van verkoeling waar u het nodig heeft.

Hoewel een mobiele airco handig is, moet er rekening worden gehouden met enkele beperkingen. Het koelvermogen van een mobiele airco kan beperkter zijn dan dat van andere airco’s. Daarnaast kunnen mobiele airco’s iets meer geluid maken dan bijvoorbeeld split airco’s met een buitenunit. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een airco zonder buitenunit.

Voordelen van een mobiele airco

 • Gemakkelijk verplaatsbaar naar verschillende ruimtes
 • Geen permanente installatie nodig
 • Flexibel afvoersysteem voor warme lucht

Een mobiele airco is een handige keuze, omdat deze eenvoudig verplaatsbaar is en frisse lucht kan bieden op verschillende plekken in huis.

Kortom, als u op zoek bent naar een airco zonder buitenunit, zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder mobiele airco’s. Deze airco’s bieden flexibiliteit en gemak, omdat ze eenvoudig verplaatsbaar zijn en geen permanente installatie vereisen. Houd echter rekening met de beperkingen van mobiele airco’s, zoals een mogelijk beperkter koelvermogen en iets meer geluid. Weeg uw behoeften en de voor- en nadelen zorgvuldig af voordat u een keuze maakt.

Split airco’s en hun werking

Een split airco is een type airconditioningsysteem dat bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit is verantwoordelijk voor het afvoeren van warme lucht naar de buitenunit, waar de warmte wordt onttrokken door middel van een warmtewisselaar met koelvloeistof. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer de woning ingeblazen via de binnenunit.

Wat split airco’s onderscheidt van andere typen airconditioningssystemen, zoals mobiele airco’s, is hun vermogen om zowel te koelen als te verwarmen. Dit maakt ze het hele jaar door bruikbaar, waardoor u het hele jaar door kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast zijn split airco’s over het algemeen efficiënter en energiezuiniger dan mobiele airco’s.

De werking van een split airco is gebaseerd op het principe van warmtewisseling. Door de warmte uit de binnenruimte te onttrekken en af te voeren naar buiten, wordt de temperatuur in de binnenruimte verlaagd. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van de binnenunit en de buitenunit, die nauw met elkaar zijn verbonden.

Over het algemeen zijn split airco’s een populaire keuze voor huishoudens en bedrijven vanwege hun efficiëntie, veelzijdigheid en de mogelijkheid om het hele jaar door te gebruiken. Voor optimaal gebruiksgemak en comfort is het belangrijk om uw split airco regelmatig te onderhouden en de filters schoon te houden. Zo kunt u blijven genieten van een aangename temperatuur in uw binnenruimte, of het nu zomer of winter is.

Tips voor het plaatsen van een buitenunit

Bij het plaatsen van een buitenunit is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren die de prestaties, het geluidsniveau en de toestemming van de gemeente beïnvloeden. Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat uw buitenunit optimaal functioneert:

Zorg voor een schaduwrijke locatie

Plaats de buitenunit bij voorkeur op een schaduwrijke locatie. Direct zonlicht kan de prestaties van de airconditioning beïnvloeden en de efficiëntie verminderen. Door de buitenunit in de schaduw te plaatsen, blijft de temperatuur lager, waardoor het koelsysteem beter kan functioneren.

Houd rekening met de geluidsnormen

Er zijn geluidsnormen voor buitenunits die moeten worden nageleefd. In Nederland geldt een geluidsnorm van maximaal 40 decibel aan de erfgrens. Controleer de specificaties van de buitenunit om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de geluidsnormen. U wilt immers voorkomen dat uw buren overlast ervaren van het geluid van uw airco.

Vraag indien nodig een vergunning aan

Afhankelijk van de regels van uw gemeente kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een buitenunit. Raadpleeg de regelgeving van uw gemeente om te bepalen of er vergunningvereisten zijn en of u aan specifieke eisen moet voldoen. Het is belangrijk om dit tijdig te doen om vertragingen en mogelijke boetes te voorkomen.

Ondersteuning voor plaatsing buitenunit
Locatie Voordelen
Schaduwrijke plek Betere prestaties, lagere temperaturen
Geluidswerende ombouw Minder geluidsoverlast voor buren
Regelmatig onderhoud Optimale werking, langere levensduur

Voordelen van een multi split airco

Een multi split airco is een uitstekende keuze als u meerdere ruimtes tegelijk wilt koelen of verwarmen. Met deze airco kunt u één buitenunit gebruiken in combinatie met twee tot vijf binnenunits, afhankelijk van het aantal binnenruimtes dat u wilt klimatiseren. Deze configuratie biedt u meer flexibiliteit en comfort in uw woning.

Met een multi split airco kunt u niet alleen genieten van koeling tijdens warme zomerdagen, maar ook van verwarming tijdens koude wintermaanden. Door de individuele thermostaatregeling in elke binnenunit kunt u de temperatuur in elke kamer afzonderlijk instellen, waardoor u de perfecte omgeving kunt creëren voor elke situatie. Of u nu wilt ontspannen in een koele slaapkamer of productief wilt werken in een warme werkkamer, de multi split airco zorgt ervoor dat u zich altijd comfortabel voelt.

Bovendien biedt de multi split airco ook energiebesparende voordelen. Door het gebruik van één buitenunit in plaats van individuele buitenunits voor elke binnenruimte, kunt u efficiënter gebruik maken van uw energieverbruik. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk. Daarnaast is de multi split airco vaak uitgerust met geavanceerde technologieën zoals invertertechnologie, die zorgt voor een energie-efficiënte werking en optimale prestaties.

Voordelen van een multi split airco:

 • Flexibiliteit en comfort voor meerdere ruimtes
 • Koelen en verwarmen met individuele thermostaatregeling
 • Energiebesparend dankzij efficiënt gebruik van één buitenunit
 • Geavanceerde technologieën voor energie-efficiëntie en optimale prestaties

Met een multi split airco kunt u dus genieten van een geavanceerd klimaatsysteem dat aan al uw behoeften voldoet. Of u nu meerdere kamers wilt koelen of verwarmen, de multi split airco biedt u de flexibiliteit en het comfort dat u nodig heeft. Daarnaast profiteert u van energiebesparende voordelen en geavanceerde technologieën die zorgen voor een efficiënte werking en optimale prestaties. Kies voor een multi split airco en creëer het perfecte binnenklimaat in uw woning.

Voordelen van een multi split airco
Flexibiliteit en comfort voor meerdere ruimtes
Koelen en verwarmen met individuele thermostaatregeling
Energiebesparend dankzij efficiënt gebruik van één buitenunit
Geavanceerde technologieën voor energie-efficiëntie en optimale prestaties

Airco ombouw voor een betere uitstraling en geluidsdemping

Een airco ombouw is een ideale oplossing om uw buitenunit te verbergen en het geluid te dempen. Met een ombouw krijgt uw airconditioningssysteem niet alleen een betere uitstraling, maar kunt u ook genieten van een stillere omgeving. De ombouw zorgt ervoor dat de buitenunit wordt afgeschermd van het zicht en heeft geluidsisolerende eigenschappen om het geluidsniveau te verminderen.

De airco ombouw is verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, zodat u kunt kiezen wat het beste bij uw woning en persoonlijke smaak past. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ombouw van hout, kunststof of metaal. Daarnaast zijn er verschillende ontwerpen beschikbaar, zoals een ombouw die lijkt op een plantenbak of een stijlvolle omlijsting die naadloos in uw buitenruimte past.

Een airco ombouw biedt niet alleen esthetische voordelen, maar heeft ook praktische functies. Zo beschermt het uw buitenunit tegen weersinvloeden, zoals regen, sneeuw en extreme temperaturen, waardoor de levensduur van uw airconditioningssysteem wordt verlengd. Bovendien zorgt de ombouw ervoor dat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is, wat essentieel is voor een optimale werking van uw airco.

Voordelen van een airco ombouw:

 • Verbergt de buitenunit en verbetert de uitstraling van uw woning
 • Dempt het geluid van de buitenunit, waardoor u kunt genieten van een rustige omgeving
 • Beschermt de buitenunit tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur
 • Zorgt voor voldoende luchtcirculatie voor optimale werking van uw airco
 • Keuze uit verschillende stijlen en materialen om aan uw voorkeuren te voldoen

Kortom, een airco ombouw is een praktische en stijlvolle oplossing om uw buitenunit te beschermen, het geluid te dempen en de uitstraling van uw woning te verbeteren. Met een ombouw kunt u optimaal genieten van de voordelen van uw airconditioningsysteem, terwijl u tegelijkertijd een aangename en rustige omgeving creëert.

Energieverbruik en kosten van een airco

Als u een airco gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik en de kosten. Het energieverbruik van een airco wordt bepaald door het vermogen (kW) van de airco en het aantal uren dat de airco aan staat. Hoe hoger het vermogen en hoe langer de airco aan staat, hoe meer energie er wordt verbruikt. Het is dus verstandig om een airco te kiezen die past bij de grootte van de ruimte die u wilt koelen, om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Om het energieverbruik van uw airco te berekenen, kunt u de formule (kW airco) x (uren) gebruiken. Door dit te vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh kunt u ook een schatting maken van de energiekosten. Het is belangrijk om te beseffen dat het gebruik van een airco invloed kan hebben op uw energierekening. Het is daarom aan te raden om de airco alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is, en om de temperatuur niet te laag in te stellen.

Daarnaast zijn er ook andere factoren die het energieverbruik en de kosten van een airco kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de energie-efficiëntie van de airco, het isolatieniveau van de ruimte, en het onderhoud van de airco. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, zoals het schoonmaken van de filters, om de prestaties van de airco te optimaliseren en het energieverbruik te verminderen.

Let op: de kosten die u maakt voor het energieverbruik van uw airco kunnen variëren, afhankelijk van uw energieleverancier en de tarieven die zij hanteren. Het is raadzaam om dit na te gaan bij uw energieleverancier, zodat u een goed beeld heeft van de te verwachten kosten. Door bewust om te gaan met het energieverbruik van uw airco kunt u niet alleen kosten besparen, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving.

Installatie en onderhoud van een airco

Voor de installatie van een airco is het essentieel om een gekwalificeerde monteur met een F-gassen certificaat in te schakelen. Dit certificaat waarborgt dat de monteur bekwaam is in het omgaan met de koudemiddelen die in de airco worden gebruikt. Door een professional in te schakelen, kunt u er zeker van zijn dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.

Naast de installatie is regelmatig onderhoud van uw airco van groot belang. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt aanbevolen om de levensduur van de airco te verlengen en de prestaties te optimaliseren. Tijdens deze onderhoudsbeurt zal de monteur onder andere de airco schoonmaken en belangrijke onderdelen controleren. Eventuele kleine problemen kunnen zo vroegtijdig worden opgespoord en verholpen, wat op de lange termijn kosten kan besparen.

“Een goede installatie en regelmatig onderhoud van uw airco zijn essentieel voor optimale prestaties en een langere levensduur.”

Daarnaast is het belangrijk om zelf ook enkele onderhoudstaken uit te voeren, zoals het regelmatig reinigen van de filters van de airco. Vuile filters kunnen de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van de airco verminderen. Door de filters schoon te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw airco optimaal blijft werken. Raadpleeg de handleiding van uw airco voor specifieke instructies met betrekking tot het onderhoud.

Het is ook verstandig om te investeren in een onderhoudscontract bij een erkend airco-installatiebedrijf. Met een onderhoudscontract bent u verzekerd van regelmatig onderhoud en kunt u eventuele problemen snel laten verhelpen. Dit geeft u gemoedsrust en zorgt ervoor dat uw airco altijd in topconditie is.

Voordelen van professionele installatie en onderhoud

 • Een professionele installatie zorgt voor een correcte werking van uw airco en voorkomt mogelijke problemen.
 • Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw airco en zorgt voor een optimale prestatie.
 • Een onderhoudscontract biedt gemak en gemoedsrust, doordat u altijd kunt rekenen op de expertise van een professional.

Belangrijke onderhoudstaken voor uw airco

 1. Reinig regelmatig de filters van uw airco om de luchtstroom niet te belemmeren.
 2. Houd de omgeving van de buitenunit vrij van obstakels, zoals bladeren of afval.
 3. Controleer regelmatig de condensafvoer om verstopping te voorkomen.
 4. Houd de buitenunit vrij van stof en vuil door deze af en toe schoon te maken.
Voordelen van professionele installatie en onderhoud
Kosten Eenmalige installatiekosten en periodieke onderhoudskosten
Voordelen – Correcte werking van de airco
– Verlenging levensduur
– Optimale prestaties
– Gemak en gemoedsrust
– Snelle oplossing bij problemen

Regels en vergunningen voor het plaatsen van een airco

Bij het plaatsen van een airco, met name de buitenunit, moet u rekening houden met de geldende regelgeving in uw woonplaats. In veel gevallen is een vergunning vereist voor het plaatsen van een buitenunit. De regels kunnen per gemeente verschillen, maar er zijn ook landelijke geluidsnormen voor buitenunits. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en vergunningen bij het plaatsen van een airco. Het niet naleven van de regelgeving kan leiden tot boetes en juridische problemen.

De exacte regels en vergunningseisen kunnen variëren, maar er zijn enkele veelvoorkomende beperkingen waar u op moet letten. Een van de belangrijkste aspecten is het geluidsniveau van de buitenunit. Deze mag vaak niet boven een bepaalde decibelwaarde komen, vooral ’s avonds en ’s nachts. Controleer daarom altijd de geluidsnormen die gelden in uw specifieke woonplaats.

Daarnaast kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het plaatsen van een airco. Dit hangt af van de regels en richtlijnen van uw gemeente. Het is verstandig om contact op te nemen met uw gemeente om duidelijkheid te krijgen over de vergunningsvereisten. Zij kunnen u informeren over het juiste proces en de benodigde documentatie.

Het is belangrijk om zorgvuldig te plannen en te voldoen aan de regels en vergunningseisen bij het plaatsen van een airco. Dit zorgt niet alleen voor een soepele installatie, maar voorkomt ook problemen in de toekomst. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat uw airco-installatie voldoet aan de regelgeving.

Conclusie

Een airco buitenunit is een essentieel onderdeel van een goed werkend koelsysteem, vooral voor split airco’s. Het zorgt ervoor dat warme binnenlucht wordt afgevoerd en dat de warmte via een warmtewisselaar met koelvloeistof wordt onttrokken. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer de woning ingeblazen via de binnenunit. Het is belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de buitenunit, de geluidsnormen en eventuele vergunningen die nodig kunnen zijn.

Naast airco’s met een buitenunit zijn er ook airco’s zonder buitenunit, zoals mobiele airco’s. Deze zijn handig omdat ze eenvoudig verplaatsbaar zijn en frisse lucht kunnen bieden op verschillende plekken in huis.

Om optimaal gebruik te maken van een airco buitenunit, is het belangrijk om deze in de schaduw te plaatsen voor betere prestaties. Daarnaast moeten de geluidsnormen voor buitenunits worden nageleefd en kan het noodzakelijk zijn om een vergunning aan te vragen, afhankelijk van de regels van de gemeente.

Een multi split airco biedt flexibiliteit en comfort, omdat deze meerdere ruimtes tegelijk kan koelen of verwarmen. Als u de buitenunit wilt verbergen en het geluid wilt dempen, kunt u gebruikmaken van een airco ombouw. Het energieverbruik en de kosten van een airco moeten ook in overweging worden genomen, evenals de installatie en het onderhoud, die door een gekwalificeerde monteur moeten worden uitgevoerd.

FAQ

Wat is een airco buitenunit?

Een airco buitenunit is een essentiële component van een koelsysteem, vooral voor split airco’s. Het trekt warme binnenlucht aan en onttrekt de warmte via een warmtewisselaar met koelvloeistof.

Zijn er airco’s zonder buitenunit?

Ja, er zijn ook airco’s zonder buitenunit, zoals mobiele airco’s en wandmodellen.

Wat is het verschil tussen een split airco en een mobiele airco?

Een split airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, terwijl een mobiele airco eenvoudig verplaatsbaar is en frisse lucht kan bieden op verschillende plekken in huis.

Hoe werkt een split airco?

De binnenunit voert warme lucht af naar de buitenunit, waar de warmte wordt onttrokken via een warmtewisselaar met koelvloeistof. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer de woning ingeblazen via de binnenunit.

Waar moet ik rekening mee houden bij het plaatsen van een buitenunit?

Het is belangrijk om de buitenunit in de schaduw te plaatsen voor optimale prestaties. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de geluidsnorm en eventuele vergunningvereisten.

Wat is een multi split airco?

Een multi split airco heeft één buitenunit en meerdere binnenunits, waardoor u meerdere ruimtes tegelijk kunt koelen of verwarmen.

Hoe kan ik de buitenunit van mijn airco verbergen en het geluid dempen?

U kunt een airco ombouw gebruiken, een kast waarmee u de buitenunit kunt verbergen en het geluid kunt dempen.

Hoe kan ik het energieverbruik en de kosten van een airco berekenen?

Het energieverbruik kan worden berekend met behulp van het vermogen van de airco en het aantal uren dat de airco aan staat. De kosten kunnen worden berekend door het energieverbruik te vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh.

Is het belangrijk om een gekwalificeerde monteur in te schakelen voor installatie en onderhoud?

Ja, het installeren van een airco moet worden gedaan door een monteur met een F-gassen certificaat vanwege de koudemiddelen die in de airco worden gebruikt. Goed onderhoud is ook essentieel.

Moet ik rekening houden met regels en vergunningen bij het plaatsen van een airco?

Ja, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving en mogelijke vergunningvereisten voor het plaatsen van een buitenunit.